Gezond op reis: vaccinaties en voorzorgsmaatregelen

2 min read

Reizen is een geweldige kans om nieuwe plaatsen en culturen te ontdekken, maar het kan ook een tijd van stress, uitputting en kwetsbaarheid zijn. Je kunt je zorgen maken dat je ziek wordt van besmet voedsel of water, of dat je wordt blootgesteld aan door insecten overgedragen ziekten zoals malaria of knokkelkoorts. De beste manier om jezelf tegen ziekte te beschermen is door je te laten vaccineren voordat je op reis gaat. Vaccinaties bieden immuniteit tegen vele ziekten die je anders tijdens jouw reis naar het buitenland aan huis gebonden zouden kunnen houden!

Andere ziekten dan in Nederland

Reizen naar het buitenland kan een opwindende ervaring zijn, maar het is ook een risico als je je reisvaccinaties niet van tevoren krijgt. Er zijn namelijk ziekten die in andere landen voorkomen die in het eigen land of gebied waar ze wonen niet voorkomen. Het is belangrijk om jezelf tegen dergelijke ziekten te beschermen door je te laten vaccineren voordat je naar het buitenland reist. Een van de vaccinaties die aangeraden wordt om te nemen is de dtp vaccinatie. DTP staat voor difterie, tetanus en polio. Drie ziektes die je liever niet wilt oplopen als je op reis bent omdat je er flink ziek van kunt worden.

Hepatitis

Naast de dtp vaccinatie wil je je ook laten vaccineren tegen hepatitis A en B. Voor hepatitis A kun je je twee keer vaccineren. Als je je binnen een bepaalde periode vaccineert tegen deze ziekte, biedt de vaccinatie voor wel 30 jaar bescherming. Dit is ideaal als je geregeld naar de tropen reist, waar deze ziekte veel voorkomt.

De juiste voorzorgsmaatregelen

Verder is het belangrijk dat je naast de vaccinaties de juiste voorzorgsmaatregelen treft. Was tijdens je reis bijvoorbeeld altijd je handen na een toiletbezoek, en gebruik goede bescherming tegen muggenbeten. In bepaalde landen kunnen muggen namelijk ziektes overbrengen. De meest voorkomende ziektes die muggen overbrengen zijn dengue (gele koorts) en malaria. Voor gele koorts bestaan helaas geen preventieve medicijnen. Maar voor malaria kun je bij de arts speciale pillen aanvragen. Deze kun je preventief nemen, maar ook als je malaria hebt opgelopen. Kijk ook goed uit met wat je eet in andere landen. Zo is het belangrijk dat je rekening houdt met het feit dat rauwkost gewassen kan worden met water wat niet bepaald schoon is en waarvan je dus ook bepaalde ziektes kunt oplopen. Ook kun je beter voorzichtig zijn met vlees- en viswaren. Voedselvergiftiging is een veel voorkomende domper voor mensen die naar verre bestemmingen op reis gaan.

Goede voorbereiding is het halve werk

Zolang je je van tevoren laat vaccineren tegen de meestvoorkomende ziektes, en goed geïnformeerd op reis gaat over alle andere risico's, kun je met een gerust hart op vakantie en genieten.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *